Afbakken met een torch / gasbrander

Afbakken met een gasbrander

Een gasbrander kan gebruikt worden voor kleine werkstukken. Het bakproces duurt slechts enkele minuten. De vlam van de gasbrander is warmer dan het smeltpunt van zilver, dus het is belangrijk om de juiste afstand tot je werkstuk te behouden en om gelijkmatig het gehele werkstuk te verhitten.

Onderstaande soorten zijn geschikt voor het afbakken met de gasbrander / torch

 

Afbakken van zilverklei

Benodigdheden:

  1. Onbrandbare ondergrond (gipsblok, stookplaat, vermiculiet blok etc.)
  2. Brander (Micro torch, brander met gasfles)
  3. Pincet
  4. Eventueel een bak met water voor het afkoelen (geen plastic)
  5. Eventueel een veiligheidsbril tegen rond springende materialen
    .

Veiligheid

Bedenk natuurlijk wel dat er met open vuur gewerkt wordt en dat je bepaalde veiligheidsmaatregelen moet treffen. Het verhitten dient te gebeuren in een goed geventileerde ruimte, alhoewel er tijdens het afbakken amper rook zal ontstaan. Zorg er ook voor dat er zich geen brandbare materialen in de nabijheid bevinden. Denk aan het haar in een staart doen, ruim de omgeving op zodat er niets onverwacht om kan vallen en wees bewust van de kleding die je tijdens het werken met open vuur draagt.

Beperkingen:

Gewicht: max. 25 gram.

Baktijden:

  • 0 - 5 gram: 1,5 minuten
  • 6 – 15 gram: 1,5 à 2 minuten
  • 16 – 25 gram: 2 à 4 minuten

Afkoelen

Een product dat alleen uit Zilverklei of koperklei bestaat kan in water gekoeld worden. (Art Clay 950 niet! )

Als er ook nog andere producten bij gebruikt zijn, zoals stenen – laat het sieraad dan aan de lucht afkoelen. Een werkstuk met glas erin kan eventueel na het stoken langzaam afkoelen tussen een keramische deken of in granulaat. Maar wees altijd extra voorzichtig! Zelfs bij de start kan het glas al schrikken en uit elkaar springen

Instructie voor zilverklei

Plaats het droge werkstuk op een niet brandbare ondergrond op een afbakrooster en verhit gelijkmatig met de gasbrander.

Instructie voor bronsklei

Plaats het werkstuk op een niet brandbare ondergrond op een afbakrooster. Plaats de vlam op het werkstuk totdat het een homogene rode kleur heeft gekregen en brandt dan voor 5-10 minuten, afhankelijke van de grote van het werkstuk. Pas op dat je het stuk niet laat smelten. Laat het stuk afkoelen of dompel het in koud water.

Instructies voor koperklei

Plaats het droge werkstuk op een niet brandbare ondergrond op een afbakrooster. . Plaats de vlam op het werkstuk tot het werkstuk een licht oranje kleur heeft gekregen en brand dan voor 5-10 minuten, afhankelijk van de grote van het werkstuk. Pas op dat je het stuk niet laat smelten. Laat het stuk af afkoelen of dompel het in koud water.

Gasbrander / torch