prometheus zilverklei oven

Afbakken in de oven

Afbakken in een oven

Afbakken in een elektrische oven is de meest stabiele en constante manier om metaalklei af te bakken. Elektrische ovens met programmeerbare functies bepalen en behouden de temperatuur binnenin de oven, wat ideaal is voor het afbakken van metaalklei. Bovendien is het met deze ovens mogelijk om grotere projecten en projecten met organisch materiaal zoals krukklei af te bakken.

Benodigdheden

 • Oven (speciale metaalklei oven of kleine keramiekoven)
 • Vezelplaat en deken
 • Pincet
 • Eventueel een bak met water voor het afkoelen (geen kunststof)
 • Eventueel een veiligheidsbril tegen rond springende materialen

Heeft u geen oven en wilt u uw metaalklei werkstuk toch in een oven af laten bakken? Maak dan gebruik van onze afbakservice. Neem vrijblijven contact met ons op voor een prijsopgave.

Zilverklei afbakken in de oven

 • Leg het droge werkstuk op de vezelplaat en plaats in de oven.
 • Stel de oven in op (650°C Als de temperatuur 650°C/1200°F bereikt hou je deze temperatuur 30 minuten aan.
 • Zet de oven uit. Zodra de temperatuur gezakt is tot onder 600°C/1100°F neem je met een metalen spatel of tang de vezelplaat met daarop je werkstuk uit de oven Plaats op een hittebestendige ondergrond en laat afkoelen. Zet de schakelaar van de oven uit en trek de stekker uit het stopcontact.
 • Zodra je werkstuk afgekoeld is kan je het oppoetsen en polijsten.
 • Zilverklei kan afgebakken worden op 650-780 graden.
 • De afbaktijd is afhankelijk van de gekozen temperatuur.

Afbakinstructies per type project / combinatie van materialen.

 1. Enkel Zilverklei (klei, pasta of spuitpasta) 780°C (1435°F) 5 min
 2. Zilverklei in combinatie met zuiver zilver (bv. bail back) 780°C (1435°F) 5 min
 3. Zilverklei in combinatie met een synthetische steen (bv. zircoon) 780°C (1435°F) 5 min Laat aan de lucht afkoelen. Voorkom plotselinge temperatuur
 4. Zilverklei in combinatie met organisch materiaal (bv. kurkklei) 650°C (1200°F) 30 min
 5. Zorg voor voldoende ventilatie omdat kurkklei en andere organische materialen rook ontwikkelen tijdens het verbranden
 6. Zilverklei in combinatie met Zilverkleipasta 850°C (1560°F) 10 min Zorg er voor dat je werkstuk volledig droog is alvorens het af te bakken

Afkoelen zilverklei

Een product dat alleen uit Zilverklei 650 serie bestaat kan in water gekoeld worden. (Art Clay 950 niet! )

Als er ook nog andere producten bij gebruikt zijn, zoals stenen – laat het sieraad dan aan de lucht afkoelen. Een werkstuk met glas erin kan eventueel na het stoken langzaam afkoelen tussen een keramische deken of in granulaat. Maar wees altijd extra voorzichtig! Zelfs bij de start kan het glas al schrikken en uit elkaar springen

Koperklei afbakken in de oven

Op ovenplaat:

Zorg dat de oven in een goed geventileerde ruimte staat. Plaats het werkstuk in een oven op 970C en behoud deze temperatuur voor 30 minuten. Neem tijdens het verhitten de veiligheidsrichtlijnen in acht.

Na verhitting in de oven zal het oppervlak van het werkstuk oxideren. Neem na het verhitten het werkstuk uit de oven met behulp van een tang of ander hulpmiddel en blus af met water, zodat de tijdens verhitting ontstane oxidatielaag voor een groot deel loskomt. Het verhitte werkstuk is extreem heet als het uit de oven komt, wees daarom extra voorzichtig

Actieve Kool methode:

Fase 1: vul een roestvrij stalen potje (RVS) met ongeveer 3 cm actieve kool en plaats daarboven je werkstuk. Potje niet afsluiten. Heb je meerdere stukjes af te bakken, laat dan ongeveer 1,5 cm tussen elk stuk. Stook dit gedurende 10 minuten op 500°C en laat alles vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Fase 2: vul je RVS potje verder met actieve kool zodat de werkstukjes in de actieve kool liggen en sluit vervolgens het potje af. Plaats het in een voorverwarmde oven van 800°C. Wacht tot de oven weer op temperatuur is en stook dan 120 minuten. Nadien kan je het werkstuk in de oven laten afkoelen of je haalt het potje uit de oven en laat de stukjes verder in de kool afkoelen.

Waarschuwing!!

Wanneer een verhit werkstuk aan de lucht wordt blootgesteld, dan barst de geoxideerde laag en kunnen zelfs kleine stukjes van het werkstuk af vliegen! Om de veiligheid te garanderen wordt geadviseerd om meteen een vezeldoek over het werkstuk te leggen.

Oxidatielaag verwijderen

Werk het werkstuk af met een staalborstel en, wanneer nodig, dompel het werkstuk in een badje lauwwarme vitrex-oplossing (alternatief is een warm badje met azijn en tafelzout).Spoel het werkstuk hierna zorgvuldig af en droog het.

Bronsklei afbakken in de oven

Let op! Methode van verhitten van White Brons-klei is anders dan van de gewone Brons-klei en wordt hieronder apart beschreven!

Op ovenplaat

Zorg dat de oven in een goed geventileerde ruimte staat. Verwarm de oven voor op 820 graden C. Wanneer de oven de juiste temperatuur heeft bereikt legt u het werkstuk (liefst op een vezelplaat om de bodem van uw oven te beschermen) in de oven. Sluit de deur en wacht totdat de oven de temperatuur van 820 graden C weer heeft bereikt. U stookt vanaf dat moment 30 minuten.

Wanneer het afbakken klaar is en je werkstuk geen zirconia’s en dergelijke bevat, dompel je het werkstuk in koud water of je laat het afkoelen om de oxidatie te verwijderen. Neem tijdens het verhitten de veiligheidsrichtlijnen in acht.

Actieve kool methode

Vul een RVS bakje met ongeveer 3 cm actieve kool. Plaats het werkstuk op de kool. Laat het bakje open. Voor meerdere stukken laat je ongeveer 1,5 cm tussen de stukken. Stook dit voor 10 minuten op 500 graden celsius en laat het dan afkoelen tot kamertemperatuur.

Vul het RVS bakje verder met actieve kool zodat de werkstukken in de actieve kool liggen en sluit het af. Plaats het in een voorverwarmde oven (820 graden C). Wacht tot de oven weer op temperatuur is en stook dan 60 minuten. U kunt het werkstuk in de oven laten afkoelen, of u haalt het RVS bakje uit de oven en laat de stukken in de kool afkoelen.

White bronsklei afbakken in de oven

Verhitten van White Bronze gaat volgens een afwijkende methode.

Plaats het gedroogde werkstuk op een roestvast stalen rooster en plaats het in een voorverwarmde oven op 500°C/ 932°F, of op het gasfornuis. Stook het voor 10 minuten, leg het op een vuurvaste ondergrond en laat het afkoelen.

Doe ongeveer 3 cm. Geactiveerde kool op de bodem van een roestvast stalen container. Plaats het werkstuk op de kool, laat op zijn minst 1,5 cm ruimte tussen verschillende werkstukken, en vul de container met de geactiveerde kool . Doe het deksel op de container en plaats de container in een voorverwarmde oven op 770°C / 1420°F. Stook voor 2 uur. Wanneer het stookproces klaar is, kan je het in de oven laten afkoelen of haal de container uit de oven en plaats deze op een vuurvaste ondergrond tot het genoeg is afgekoeld om de werkstukken uit de kool te halen.

White Bronze kan gecombineerd worden met Brons Klei of Koper Klei en tegelijkertijd stoken met hetzelfde afbakschema. Houdt er dan wel rekening mee dat de krimp van de verschillende kleisoorten ook verschillend is.

 • Koperklei 9-10%
 • White Bronsklei 10 /11%
 • Bronsklei 13%.

Annealing (gloeien):

Om ervoor te zorgen dat het werkstuk de maximale sterkte en buigzaamheid verkrijgt is het nodig om de White Bronsklei te gloeien. Stook je werkstuk op naar 565oC (1050F) en houdt het daar voor 5 minuten. Haal je werkstuk uit de oven en gooi het gelijk in koud water.

Oxidatielaag verwijderen

Werk het werkstuk af met een staalborstel en, wanneer nodig, dompel het werkstuk in een badje lauwwarme vitrex-oplossing (alternatief is een warm badje met azijn en tafelzout). Spoel het werkstuk hierna zorgvuldig af en droog het.

Actieve kool methode

Benodigdheden voor het afbakken volgens de active kool methode

 1. RVS bakje met deksel
 2. Actieve kool

Koper en bronsklei

Bij voorkeur afbakken volgens de actieve kool methode

Oven / Kiln