Metaalallergie

Ongeveer 15 procent van de Nederlandse bevolking is allergisch voor metalen, met name voor een van de metalen, nikkel, chroom, kobalt en palladium Allergie komt bij vrouwen driemaal zo veel voor als bij mannen. Bekende metaalallergieën betreffen nikkel-, chroom- en kobaltallergie. Edelmetalen zorgen alleen in zeer uitzonderlijke gevallen voor allergische reacties.

Nikkel is dus een metaal waar relatief veel mensen allergisch voor zijn Nikkel wordt veel gebruikt voor sieraden en sieraad onderdelen.

Overzicht van metalen waar geen nikkel in zit:

  • Chirurgisch roest vrij staal
  • 14-18- en 24-karaats goud
  • 925 sterling zilver
  • 999 puur zilver
  • Koper
  • Platina
  • Titanium

Alle sieraden, fournituren en onderdelen in onze winkel zijn hypoallergeen en nikkelvrij!

Esquell verkoopt alleen sieraden en sieraad onderdelen van zilver, goud, brons, koperen, messing, rvs, nikkelvrij verzilverd. De kans op allergische reacties op sieraden en fournituren die u aankoopt bij Esquell is dan ook bijzonder klein. Messing bestaat uit een legering van koper en zink. Voor koper, tin en zink geldt dat alleen in hoogst uitzonderlijke gevallen contactallergieën kunnen optreden.

Zilver (ook zilverklei)

999 zilver en 925 zilver zijn altijd nikkelvrij.

925: Ook wel Sterling zilver genoemd. De cijfercombinatie 925 staat voor de hoeveelheid zilver in het sieraad in procenten gemeten. Een sieraad bestaat uit een bepaalde samenstelling van metalen, een legering. 925 staat voor een legering van 92,5% zilver en 7,5% van een andere metaal, in de meeste gevallen is dit koper.

999: Het voordeel van het gebruik van 999 zilver fournituren is dat het zachter is en dus beter vormbaar om mee te werken. Het kan verbonden worden met warmte zonder te solderen. en het oxydeert minder snel dan 925 zilver. 999 zilver fournituren zijn het meest geschikt om te verwerken met Zilverklei.

Zilverklei / Art Clay Silver 99,9 % puur zilver is en minder snel oxydeert en dat er geen andere metalen aan toegevoegd worden om het zilver harder te maken, waardoor er ook minder allergische reactie’s zullen zijn. Sieraden van Art Clay Silver zijn heel stevig en net zo duurzaam als sieraden van Sterling zilver, zo leert de ervaring.

Verzilverd

De verzilverde fournituren en sieraadonderdelen in de shop van Esquell zijn nikkelvrij. Verzilverde fournituren zijn van metaal met een laagje zilver er overheen. Dit noemen we dan verzilverd of silver plated. Omdat er maar een dun laagje zilver om de fournituren heen zit, zijn verzilverde fournituren betaalbaarder dan fournituren van volledig zilver.

Brons (ook bronsklei)

Brons is een legering van koper en tin.

Goud (ook goudklei)

Goud is van nature erg zacht. Daarom worden er andere metalen aan toegevoegd. Door de toevoeging wordt goud sterk en meer krasvast.

14 karaats goud bevat 58,8% goud, een hoger karaat bevat meer goud, een lager karaat natuurlijk minder.

De goudklei is 22 karaat en bevat dus relatief veel goud en is nikkel vrij.

Naast goud is goud opgebouwd uit een andere metalen, zoals zilver, koper, palladium, nikkel of zink. Door de legering met dit andere metaal krijgt het goud andere eigenschappen, het wordt dan harder, taaier of krijgt een iets andere kleur. De andere metalen in goud kunnen dus wel voor een allergische reactie zorgen.

De gouden sieraden en fournituren en de goudklei die Esquell verkoopt zijn zijn nikkelvrij.

Koper (ook koperklei)

De belangrijkste bronnen van koper zijn de mineralen chalcopyriet, chalcociet, covelliet, azuriet, malachiet en borniet. Deze worden in ruime mate in de aardkorst aangetroffen.

In heel uitzonderlijke gevallen komt Koperallergie komt voor. De allergische symptomen die daarin worden genoemd zijn: jeuk en roodheid over het hele lichaam, diarree, misselijkheid, spierpijn, vermoeidheid en haarverlies.

De Art Clay Copperclay is nikkelvrij.

Messing (Brass)

Messing is een legering van koper en zink. Deze legering, een samensmelting van metalen, wordt al eeuwenlang gebruikt omdat het een hard materiaal met een goede bewerkbaarheid oplevert. Koper is namelijk van nature een zachtere metaalsoort. Door zink toe te voegen wordt het harder, zonder dat het bros wordt.

Messing is een half edelmetaal. Het materiaal is dus een mix van koper en zink. Messing heeft een goudkleurige look en is nikkelvrij. Net zoals bij sterling zilver (edelmetaal) kan het materiaal gaan oxideren.

Omdat het een legering is waar ook koper in zit er in heel uitzonderlijke gevallen een allergische reactie ontstaan. Dit is dan een koperallergie.

RVS -Stainless Steel

Stainless Steel is de Engelse benaming voor RVS of roestvrij staal Het is een samenstelling van vooral ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Roestvrij stalen is sterk, roestbestendig en blijft lang mooi onder allerlei omstandigheden. RVS heeft een zilveren glans maar in tegenstelling tot zilver, is het niet gevoelig voor corrosie, krassen of deuken.

In heel uitzonderlijke gevallen komt RVS allergie voor. Er zit een heel klein beetje nikkel in RVS. De meeste mensen die allergisch reageren op verschillende metalen sieraden ervaren dit niet met sieraden van RVS. Dit komt doordat RVS een soort natuurlijk laagje heeft Dit laagje zorgt er voor dat de legeringen van de verschillende metalen die erin zitten, niet in aanraking kunnen komen met de huid. Als dit laagje beschadigt, dan herstelt zich dat weer op natuurlijke wijze zodra het in aanraking komt met zuurstof.

Allergie informatie