Basis beschrijving Zilveren sieraden van zilverklei.

Basisbeschrijving voor het maken van oorhangers, oorstekertjes, hanger of bedel.

Het ontwerp

Teken je ontwerp uit en houd rekening met het volgende:

  • Bepaal wat je wilt gaan maken, bepaal de vorm en of er een structuur in moet.
  • Bepaal of het sieraad vlak moet worden, een bolle vorm moet hebben of een golf moet krijgen.
  • Bepaal bij een hanger / bedel hoe moet het hangeroog eruit zien. (Oogje zichtbaar of niet zichtbaar, kant en klaar schroefoogje, hangeroog of een oogje gemaakt van klei. )
  • Bepaal bij een oorhanger, hoe wordt deze bevestigd aan het haakje (Oogje zichtbaar of niet zichtbaar, kant en klaar schroefoogje, hangeroog of een oogje gemaakt van klei. Bij oorstekers worden er nadat de oorbellen zijn afgebakken er stekers achter gesoldeerd).
  • Wil je een structuur in je ontwerp? Zoek alvast de gewenste structuur (behang of rubber mat) uit en kies een steker of een sjabloon voor de vorm

De uitvoering

Basis gereedschap voor het modelleren van jouw sieraad:

1. Latjes van verschillende dikte. Hiermee kan je de klei uitrollen in gelijkmatige lapjes klei

2. Werkmat

3. Antiplak middel ( Coolslip of olijfolie)

4. Kleiroller

5. Kleimes of Loomer

6. Naaldtool

7. Modelleer spatel

8. Bakje water of water penseel

9. Pincet

10. Babydoekjes

Gereedschap voor jou ontwerp: Wat heb je extra nodig om jouw ontwerp te maken.

Bijvoorbeeld:

  • Voor de vorm, een cutter of een sjabloon ( als je een vrije vorm wilt maken gebruik dan de naaldpen of de loomer uit de basis gereedschap voor het “snijden” van de vorm
  • De structuur ( behang, rubbermat , siliconen mat, iets uit de natuur etc. )
  • Droogmal voor bolle of holle vormen
  • Gereedschap en / of fournituren voor het hangeroog / de hangeroogjes

Werkwijze vormen en modelleren

  1. Je werkmat, je kleiroller en je handen insmeren met antiplak middel (coolslip) Let op: Niet te veel want dan gaat de klei scheurtjes vertonen.
  2. Als je een siliconen mal gebruikt, dan deze ook insprayen met het antiplakmiddel.
  3. De latjes op je werkmat leggen. (als er een structuur in moet , dan altijd minimaal de dikke latjes 1,5 mm gebruiken)
  4. Het zakje klei openen en de klei even tot een bolletje kneden. Niet lang, want dan droogt de klei uit. Kijk uit dat er geen plastic achterblijft in de klei.
  5. De klei uitrollen tussen de latjes met de kleiroller. Zorg dat de kleiroller op de latjes loopt zodat het lapje klei overal even dik wordt.
  6. Als je een structuur in het sieraad wilt, dan is nu het moment om de structuur er in te rollen.Gebruik hiervoor een rubber textuurmatje of een textuurbehang / papier.
  7. Spray het rubbermatje of het structuurpapier in met het antiplakmiddel.
  8. Pak de dunne latjes (1mm dik) Leg deze op het structuur vel. Leg de klei er tussen en rol de klei uit met de kleiroller. Rol in 1x van onder naar boven. Als je vaker rolt gaat het patroon verschuiven en is de afdruk niet goed. Zorg weer dat de kleiroller over de latjes loopt.
  9. Kiep het rubbermatje / het structuurpapier om zodat het lapje klei met structuur naar boven op je werkmat terecht komt.
  10. De vorm die je wilt gebruiken kan er nu uitgesneden worden. Dit kan met een sjabloon, een cutter de naaldpen of de loomer (kleimes), dit kan een vrijevorm zijn, afhankelijk van jouw ontwerp.
  11. Als je wilt dat jouw sieraad, hol of bol of golvend is dan kan je de uitgestoken klei vormen laten drogen op een bolle vorm, een holle vorm of met een rietje eronder zodat er een golfje ontstaat.
  12. Laten drogen. (tijdens de les gebruiken wij hiervoor een warmhoud plaatje van een oude koffiezetter, het kan ook met een elektrische kookplaat, een kruidendroger o.i.d.
  13. Als het goed droog is het werkstuk van het droogplaatje halen en laten afkoelen want door het metaal in de klei is het erg heet. Let op ! Het werkstuk is nu heel breekbaar!
  14. Vlak schuren kan door een schuurpapiertje op je werkblad te leggen en zachtjes heen en weer te bewegen, of rondjes te draaien. Ronde /gebogen vlakken kan je schuren door met de schuurpads te schuren of zachtjes te wrijven met een vochtig babydoekje.
  15. Eventuele gaatjes voor bv hangerogen moeten er nu ingeboord worden. Hiervoor gebruik je een klein boortje. Doe dit wel voorzichting. Het is erg breekbaar.
  16. Opnieuw laten drogen.
  17. Eventuele beschadigingen kunnen worden bijgewerkt met zilverklei pasta. Maak de te repareren plek een beetje vochtig. Doe een beetje pasta aan een kwastje, herstel de plek, laat drogen en daarna schuren. Eventueel herhalen als 1x niet voldoende is.
  18. Als het echt goed droog is kan het sieraad worden afgebakken. Dit kan in een speciale zilverklei oven, op het gasfornuis, met een torch ( handgasbrander), in een hotpot in de magnetron.

Werkwijze afbakken zie: https://www.esquell.nl/c/kennisbank/afbakken-metaalklei-zilverklei-art-clay-silver

Werkwijze schuren en polijsten na het afbakken:

Het werkstuk is nu 99,9% zilver en niet meer breekbaar.

  1. Eerst borstelen met een polijstborstel. (Handpolijstborstel, of elektrische multitool)
  2. Eventuele onregelmatigheden kunnen nu nog weg gevijld worden. (niet vijlen over een aangebrachte structuur of steentjes.)
  3. Eventueel aan te solderen oorstekers kunnen er nu aan gesoldeerd worden.
  4. Schuren en polijsten van grof naar fijn. Met de groene schuurpadjes (3M) kan het sieraad gepolijst worden. Hoe langer je polijst hoe meer het sieraad gaat glanzen. Neem de tijd voor het afwerken!
  5. Om extra glans te krijgen kan je als laatste polijstpasta aanbrengen op het sieraad en dit uitpoetsten met een polijstdoekje.
  6. Door met de agaatsteen langs randjes en over structuur heen gaan. Deze lichten dan op.
  7. Om het sieraad een antiek look te geven kan je het nu zwarten met blitzbeits. Blitzbeits opbrengen, laten drogen en het sieraad opnieuw schuren, polijsten en met de agaatsteen laten oplichten.
    Let op!
    Zorg dat er geen blitzbeits aan je handen komt, Dit is slijmerig en als het in een wondje komt prikt het erg.

Basis Werkbeschrijving metaalklei