Bronsklei, Prometheus brons klei, Bronze Clay

Bronsklei is een kleisoort waarmee je een diversiteit aan werkstukken kunt maken, zoals sieraden, sculpturen en andere kunstobjecten. Bronsklei is, net als Zilverklei eenvoudig te kneden, modelleren en af te bakken in een oven. De stappen voor het maken van creaties met Bronsklei zijn nagenoeg hetzelfde als met zilverklei, echter moet daar een extra stap aan worden toegevoegd: het behandelen van de geoxideerde laag. Anders dan bij zilverklei reageert Bronsklei op zuurstof in de lucht en ontstaat er een bruin-zwarte laag op de Bronsklei tijdens het afbakken.

In 5 stappen een uniek bronzen sieraad

1. Ontwerpen, vormen en modelleren

Ontwerp en boetseer uw sieraad. Hou hierbij wel rekening met de krimp van het product, dit bedraagt ongeveer 9 a 10 %. Zeker bij het maken van ringen is dit natuurlijk van groot belang.

2. Drogen

Als uw ontwerp klaar is dan moet het goed worden gedroogd. Drogen kan o.a. aan de lucht, met een föhn of op een warmhoudplaatje. Indien het ontwerp niet goed droog is dan kan het uit elkaar spatten tijdens het verhitten.

Volg de droog instructies en controle methoden zoals hier naast en hieronder omschreven.

Om zeker te weten dat het werkstuk goed droog is, kunt u de spiegeltest doen. Leg het warme werkstuk op een spiegel voor een paar tellen. Wanneer er geen condens zichtbaar is op de spiegel als u het werkstuk optilt, is het goed droog.

3. Bijwerken, schuren en vijlen

Het gedroogde sieraad is hard geworden, maar nog wel breekbaar. U kunt oneffenheden bijwerken met pasta van Bronsklei. Droog het werkstuk weer na het opbrengen van de pasta. Vervolgens kunt u het werkstuk glad schuren met de schuurdoekjes. Ook babydoekjes zijn in deze fase handig om tot een perfect glad resultaat te komen. En in deze fase kunt u ook patronen of lijnen in het sieraad vijlen of krassen.

Pasta maken van bronsklei. voeg een kleine hoeveelheid water toe aan de zachte klei en kneed dit zorgvuldig. Gebruik deze substantie om eventuele barstjes op te vullen of om meerdere delen aan elkaar te bevestigen. Er is ook kant en klare spuitpasta te koop. Deze is ook zeer geschikt voor reparaties en het verbinden van onderdelen.

4. Verhitten

Let op! Methode van verhitten van White Brons-klei is anders dan van de gewone Brons-klei en wordt hieronder apart beschreven!

Als het sieraad helemaal netjes is afgewerkt en alle oneffenheden zijn bijgewerkt, dan is het werkstuk klaar om te verhitten.

Bronsklei kan op 3 manieren worden afgebakken in een kleioven op een ovenplaat, volgens de actieve koop methode en met een gasbrander ( torch)

Ovenplaat

Zorg dat de oven in een goed geventileerde ruimte staat. Verwarm de oven voor op 820 graden C. Wanneer de oven de juiste temperatuur heeft bereikt legt u het werkstuk (liefst op een vezelplaat om de bodem van uw oven te beschermen) in de oven. Sluit de deur en wacht totdat de oven de temperatuur van 820 graden C weer heeft bereikt. U stookt vanaf dat moment 30 minuten.

Wanneer het afbakken klaar is en je werkstuk geen zirkonia en dergelijke bevat, dompel je het werkstuk in koud water of je laat het afkoelen om de oxidatie te verwijderen. Neem tijdens het verhitten de veiligheidsrichtlijnen in acht.

Actieve kool methode

Vul een RVS bakje met ongeveer 3 cm actieve kool. Plaats het werkstuk op de kool. Laat het bakje open. Voor meerdere stukken laat je ongeveer 1,5 cm tussen de stukken. Stook dit voor 10 minuten op 500 graden celsius en laat het dan afkoelen tot kamertemperatuur.

Vul het RVS bakje verder met actieve kool zodat de werkstukken in de actieve kool liggen en sluit het af. Plaats het in een voorverwarmde oven (820 graden C). Wacht tot de oven weer op temperatuur is en stook dan 60 minuten. U kunt het werkstuk in de oven laten afkoelen, of u haalt het RVS bakje uit de oven en laat de stukken in de kool afkoelen.

Afbakken met een gasbrander (Torch)

Plaats het werkstuk op een niet brandbare ondergrond. Plaats de vlam op het werkstuk totdat het een homogene rode kleur heeft gekregen en brandt dan voor 5 - 10 minuten afhankelijk van de grote van het werkstuk. Pas op dat u het stuk niet laat smelten. Laat het vervolgens afkoelen of dompel het in koud water.

Let op! Verhitten van White Bronze gaat volgens een afwijkende methode.

Dit gebeurt in 3 stappen.

  1. Plaats het gedroogde werkstuk op een roestvast stalen rooster en plaats het in een voorverwarmde oven op 500°C/ 932°F, of op het gasfornuis. Stook het voor 10 minuten, leg het op een vuurvaste ondergrond en laat het afkoelen.
  2. Doe ongeveer 3 cm. Geactiveerde kool op de bodem van een roestvast stalen container. Plaats het werkstuk op de kool, laat op zijn minst 1,5 cm ruimte tussen verschillende werkstukken, en vul de container met de geactiveerde kool . Doe het deksel op de container en plaats de container in een voorverwarmde oven op 770°C / 1420°F. Stook voor 2 uur. Wanneer het stookproces klaar is, kan je het in de oven laten afkoelen of haal de container uit de oven en plaats deze op een vuurvaste ondergrond tot het genoeg is afgekoeld om de werkstukken uit de kool te halen.
  3. Je kan White Bronze combineren met Brons Klei of Koper Klei en tegelijkertijd stoken met hetzelfde afbakschema. Houdt er dan wel rekening mee dat de krimp van Koperklei 9-10% is, White Bronsklei 10 – 11% en Bronsklei 13%.

Annealing (gloeien):

Om ervoor te zorgen dat het werkstuk de maximale sterkte en buigzaamheid verkrijgt is het nodig om de White Bronsklei te gloeien. Stook je werkstuk op naar 565oC (1050F) en houdt het daar voor 5 minuten. Haal je werkstuk uit de oven en gooi het gelijk in koud water.

Extra benodigdheden voor het afbakken volgens de actieve kool methode

Oxidatielaag verwijderen

Werk het werkstuk af met een staalborstel en, wanneer nodig, dompel het werkstuk in een badje lauwwarme vitrex-oplossing (alternatief is een warm badje met azijn en tafelzout). Spoel het werkstuk hierna zorgvuldig af en droog het.

5. Polijsten

Nadat het sieraad is ”gebakken” en ontdaan van de oxidatielaag kan het gepolijst worden. Eerst met de polijstborstel. Wilt u het sieraad mat houden, dan laat u het hierbij. Voor een hoogglans finish kunt u de schuur pads, agaat pen en polijstnaald gebruiken. En als laatste poets u het sieraad met polijstpasta.

Bronsklei -Bronze clay - Prometheus