Werkbeschrijving ringen van Metaalklei - Art Clay Silver - Metal Clay

I.v.m. de krimp van de zilverklei dien je een grotere ringmaat aan te houden.

Zilverklei van 999 zilver en zilverklei van 950 zilver hebben een verschillende krimp, zie schema's hieronder. De krimp van de 950 zilverklei is groter.

Voor ringen van bronsklei, gebruik dan het schema van Art Clay Silver 950 en tel er nog 1 extra maat bij op.

Voor ringen van koperklei, gebruik het schema van Art Clay Silver 950.

Art Clay Silver 950

 • Smalle ring, maakt de ring 3 tot 4 maten groter
 • Brede ring, maakt de ring 4 tot 5 maten groter
 • Extra brede en dikke ring, maakt de ring 5 tot 6 maten groter

Art Clay Silver 999

 • Smalle ring, maakt de ring 2 tot 3 maten groter
 • Brede ring, maakt de ring 3 tot 4 maten groter
 • Extra brede en dikke ring, maakt de ring 4 tot 5 maten groter

Let op: Maak je een extra grote statement ring, Maak de ring dan 6 maten groter.

Gereedschappen set voor het maken van ringen

De maattabel is gebaseerd op de Japanse ringmaten. In de shop vind je de ringen bos met japanse ringmaten.

Basis werkbeschrijving ringen.

 • Gebruik een houten ringstok ( ring mandrel) En gebruik de metalen ringen bos met Japanse ringmaten.
 • Voorbereiden van de ring mandrel Start met enkele maten groter zodat de ring na het afbakken de gewenste ringmaat heeft. (zie tabel). Bv. Kleef een post-it note rond een houten ringstok en markeer met een potlood de ringmaat waarmee je wenst te starten.
 • De ringband uitrollen. Afhankelijk van het gewenste ringmodel een gelijkmatig worstje of een platte strook klei om de mandrel leggen. Snij de zijkanten bij met een mesje. Voorzie een overlapping van +/- 1 cm. (een platte strook gelijkmatig uitrollen doe je met behulp van de witte latjes, de spacers, van 1,5 mm )
 • De gele post-it een beetje vochtig maken en de klei ook. Dan de klei rond de mandrel leggen met de rand van de klei op de potloodlijn. Het vocht zorgt ervoor dat de ring blijft plakken.
 • Laat de uiteinden overlappen. Snij de overtollige klei weg en gebruik pasta om de sluiting dicht te maken. Maak de sluiting mooi glad met een spatel. Voor meer sterkte snij je de overtollige klei weg in een hoek en laat je daardoor de klei lichtjes overlappen. Zorg ervoor dat de dikte gelijkmatig is zonder kuiltjes. Laat zorgvuldig drogen op de mandrel.
 • Als de ring goed droog is kan je er patronen op aanbrengen met naaldtool of vijltjes of versieren met ornamenten, zet kastjes of lijntjes in verschillende diktes gespoten met spuitklei
 • Voor het afwerken en afbakken, volg de afbak instructies en de instructies bij afwerken.

Hier naast vind je een Art Clay Silver video met basis instructies voor het maken van een half ronde ring.

Workshop Zilveren ringen maken van zilverklei

Er zijn allerlei manieren om ringen te maken. Tijdens een workshop ringen maken leer je onder begeleiding van een Art Clay Silver gecertificeerde instructeur hoe je de zilverklei en de bijbehorende gereedschappen op de juiste manier gebruikt en krijg je tips en trucs.

Omrekentabel voor ringmaten

Verschillende landen hebben verschillende ringmaten. Daarnaast zijn er ook nog omtrek maten en doorsnede maten. Gebruik de tabel hiernaast om maten om te rekenen. Het grootste deel van de handleidingen voor ringen van metaalklei gaan uit van de Japanse maatvoering.

Ring Pellet Mold en Investment

De Ring Pellet Mold is klaar voor gebruik. Gewoon uitpakken, je investment mengen met water en de mal vol gieten.

Instructies

Dit recept maakt een volledige set pellets van maat 4 tot en met 12. of 4,5 tot en met 12,5 Als je geselecteerde maten wilt gieten, verklein dan het recept evenredig met het aantal pellets dat je wilt gieten. Je kunt de pellets tot de bovenkant van de mal gieten voor brede ringen of halverwege voor dunne ringen om nog meer te besparen.

Doe in een glazen pot van 1 kopje:

- 1 eetlepel + 2 theelepels water

- 1/4 kopje + 1 theelepel investeringspoeder

Roer tot een gladde en romige massa (ongeveer 1 minuut). Als je klontjes vindt, prak ze dan met de achterkant van een lepel.

De massa moet goed gietbaar zijn als een dikke soep.

Giet in de holtes. Laat de vorm ongestoord staan tot hij hard is, minstens 30 minuten. De werkelijke tijd die nodig is voor de investering om op te stijvenhangt af van de luchtvochtigheid in je omgeving tijdens het gieten. Als de luchtvochtigheid laag is, kun je de mal in 25 minuten ontvormen. Wanneer Als de luchtvochtigheid erg hoog is, kan het wel 40 minuten duren voordat de investering is uitgehard.

Van de ringpellets neem je jou werkelijke ringmaag. De ring van metaalklei maak je groter volgens de ringmaten tabel hierboven.

De maten op de pellets zijn USA maten. Hierboven vind je ook een omreken tabel naar europese maten en japanse maten.

Als pellet en metaalklei ring allebei goed droog zijn plaats je ze in de oven om af te bakken. Na het afbakken laat je ring met pellet goed afkoelen. Eenmaal afgekoeld plaats je hem in een bakje met water. De pellet gaat oplossen.

Let op: Ring en pellet niet in koud water gooien om af e koelen. Er kan een gevaarlijk thermische schok ontstaan.

Je Ring Pellet Mold gaat jaren mee als je hem goed onderhoudt. Niet in direct zonlicht plaatsen. Wanneer je de mal niet gebruikt in plasticfolie bewaren of bewaar hem in een bak met een goed sluitend deksel. Niet in papier wikkelen of op papier laten zitten.

Veiligheid

Adem het investment poeder niet in. Investmentpoeder bevat siliciumdioxide en kan na verloop van tijd silicose veroorzaken als het wordt ingeademd. Wij raden u aan een stofmasker te dragen wanneer u aan de slag gaat met invesment. Giet ongebruikte of gebruikte investeringen niet in uw afvoer. De deeltjes zijn zwaar en zullen aan leidingen blijven kleven en resulteren in een betonachtig bezinksel dat zal leiden tot verstopping. Veeg in plaats daarvan je pas gebruikte mengbeker af met een vochtige papieren handdoek en plaats hem in een afvalbak, of spoel je menggereedschap buiten af.

Werkbeschrijving ringen