Zilverklei - Art Clay Silver

Zilverklei bestaat uit microscopische kleine deeltjes zilver, organisch bindmiddel en water. Het water verdampt bij het drogen en het organisch bindmiddel vergaat bij het bakken, zodat er 99,9% zilver overblijft.

Zilverklei voelt aan als "gewone” klei en is ook op dezelfde manier te verwerken. Alleen de manier van bakken is anders. Dit kan op drie manieren: in een (keramiek)oven (vanaf 650 °C), met een brander of op het gasfornuis.

Zilverklei wordt gemaakt van gerecycled zilver uit printplaten, harde schijven van computers, brillen, sieraden etc.

De verschillende soorten zilverklei

Art Clay Silver 999 Reguliere zilverklei.

Deze klei gebruik je om vormen te maken die je kunt kneden, uitrollen en oprollen. Werken met zilverklei 650 heeft de volgende voordelen:

  • Het kan op lage temperatuur gebakken worden, met een hand gasbrander of zelfs op het gasfornuis. Een speciale oven is niet nodig.
  • Er kunnen eerste gehalte zilveren fournituren meegebakken worden.
  • Het krimpt slechts 8 à 9%.
  • Het is het beste soort om samen met glas en zelfs met enkele edelstenen te gebruiken.

Voor gebruik kneed je de klei kort om eventuele luchtbellen eruit te drukken. Dit kun je ook in plastic folie doen om uitdroging te voorkomen.

Zelf thuis zilveren sieraden maken met Art Clay Silver, Zilverklei

Beginners guide

Bekijk 15 series basistechnieken van sieraden maken met Art Clay zilver. Als je de stappen leert maken met deze video's, kun je veel verschillende stijlen basisringen en hangers maken op vele manieren van afwerking.

Ga naar de Playlist

Art Clay Silver Zilverklei is verkrijgbaar in verpakkingen van 7, 10, 20 of 50 gram.

Zilverklei Spuitpasta

Het materiaal in het spuitje heeft dezelfde kleibasis, maar is zodanig verdund dat het mogelijk is om het uit het spuitje te persen. Hierdoor kunnen heel dunne of bijzondere vormen verkregen worden.

Er zijn drie verschillende spuitmondjes die je op het spuitje kunt zetten.

Blauw= dun | Groen= medium | Grijs = dik

De spuitmondjes zijn ook bij te snijden tot een nog grotere opening of op een zodanige manier dat er een vervormde sliert uit komt. Zet de spuitpasta met spuitmondje altijd in een bakje water als er niet mee wordt gewerkt. De pasta in het spuitmondje droogt daardoor niet uit.

Met de spuitpasta kunnen ook reparaties worden uitgevoerd aan niet afgebakken en afgebakken projecten.

Zilverklei spuit klei , syringe 10 gram

De spuitpasta is verkrijgbaar in 5 en 10 gram verpakking

Zilverkleipasta in een potje

Dit is eigenlijk hetzelfde als zilverklei, alleen is er meer water aan toegevoegd, waardoor het smeerbaar is. Je kunt het gebruiken om:

- Twee delen droge klei aan elkaar te bevestigen.

- Barstjes te repareren.

- Direct op blaadjes of takjes te smeren, waardoor een perfect kopie ontstaat.

- Een pastapatroon op droge klei te maken.

- Een gebroken sieraad te repareren.

De zilverklei pasta is verkrijgbaar in verpakkingen van 10 gram of 20 gram.

Zilverklei 950

Zilverklei 950 Professional bestaat uit 90% zilver. Deze klei kan alleen worden afgebakken in een oven.

De kei is 60% harder dan de reguliere zilverklei.

Na het afbakken kan het werkstuk gekeurd worden als 925 zilver. ( zuiverheid 95% puur zilver)

Omdat de klei harder is zal een werkstuk minder snel beschadigd raken bij het dragen. Daarom is deze klei bij uitstek geschikt voor het professioneel vervaardigen van ringen, voor het maken van kleine fijne ringetjes, voor open ringen, spinner-ringen, armbanden etc

Het afbakschema wijkt af van het afbakschema van Art Clay Silver 999.

Kijk hier voor het afbakschema voor Art Clay Silver 950

Art Clay Silver 950 is zeer geschikt voor het maken van sieraden voor verkoop of in opdracht.

In 5 stappen een uniek zilveren sieraad

1. Ontwerpen, vormen en modelleren

Ontwerp en boetseer uw sieraad. Hou hierbij wel rekening met de krimp van het product, dit bedraagt ongeveer 8 a 9 %. Zeker bij het maken van ringen is dit natuurlijk van groot belang.

2. Drogen

Als uw ontwerp klaar is dan moet het goed worden gedroogd. Drogen kan o.a. aan de lucht, met een föhn of op een warmhoudplaatje. Indien het ontwerp niet goed droog is dan kan het uit elkaar spatten tijdens het verhitten. Om zeker te weten dat het werkstuk goed droog is, kunt u de spiegeltest doen. Leg het warme werkstuk op een spiegel voor een paar tellen. Wanneer er geen condens zichtbaar is op de spiegel als u het werkstuk optilt, is het goed droog.

3. Bijwerken, schuren en vijlen

Het gedroogde sieraad is hard geworden, maar nog wel breekbaar. U kunt oneffenheden bijwerken met Zilverkleipasta of spuitpasta. Droog het werkstuk weer na het opbrengen van de pasta. Vervolgens kunt u het werkstuk glad schuren met de schuurdoekjes. Ook babydoekjes zijn in deze fase handig om tot een perfect glad resultaat te komen. En in deze fase kunt u ook patronen of lijnen in het sieraad vijlen of krassen.

4. Verhitten

Als het sieraad helemaal netjes is afgewerkt en alle oneffenheden zijn bijgewerkt, dan is het werkstuk klaar om te verhitten. Zilverklei kan op drie manieren worden verhit: 1 op het gasfornuis, 2 met een gasbrander of 3 met een speciale klei-oven. Maar aan het verhitten met een gasbrander of op het gasfornuis zitten wel beperkingen. Dus lees wel eerst de afbak instructies goed door.

5. Polijsten

Nadat het sieraad is ”gebakken” kan het gepolijst worden. Eerst verwijdert u de witte laag met een polijstborstel. Wilt u het sieraad mat houden, dan laat u het hierbij. Voor een hoogglans finish kunt u de schuurdoeken en de polijstnaald gebruiken. En als laatste poets u het sieraad met polijstpasta.

Opleidingen, cursussen en workshops

Informatie over workshops bij Esquell vind je hier

Woon je niet in de buurt en wil je toch graag een workshop volgen? Op de website van de ArtClayAcademy vind je workshops bij jou in de buurt

Ook vind je daar uitgebreide informatie over gecertificeerde Art Clay opleidingen.

Art Clay Producten zijn veilig in gebruik.

Art Clay Silver is gecertificeerd als AP-keurmerkproduct door ACMI (The Art and Creative Materials Institute, Inc.), een internationale vereniging van ongeveer 200 fabrikanten van kunst-, ambachtelijke en creatieve materialen die de veiligheid van kunst- en creatieve producten wil bevorderen door middel van een certificeringsprogramma.

Wettelijke regelgeving keurmerk zilver.

De gewone zilverklei bestaat na het afbakken uit een gehalte van 99,9% zilver. Als je in Nederland zilver boven de 8 gram wilt verkopen moet deze volgens de wet gekeurd worden met een Sterling .925 keurmerk en voorzien worden van een meesterteken.

Nederland kent 3 gehaltes zilver:

  • 925 duizendste noemt men eerste gehalte ( 92,5 % zilver met 7,5% koper of een ander metaal)
  • 835 duizendste noemt men tweede gehalte.
  • 800 duizendste noemt met derde gehalte.

Nederland kent geen keurmerk voor fijn zilver (999 of 950) en wordt daarom gekeurd met een Sterling .925 keurmerk.. Het keurmerk kan worden geslagen of met een laser gebrand worden en dit wordt gedaan door 2 door de nederlandse overheid aangewezen instellingen. Je kunt je met zilverklei gemaakte sieraden verzenden naar een aangewezen instelling om je sieraad te laten keuren.

https://waarborg.nl

http://www.ewnederland.nl

Zilverklei Art Clay Zilver