Metaalklei - Art Clay Silver - Zilverklei - Koperklei - Bronsklei drogen

Als uw ontwerp klaar is dan moet het goed worden gedroogd. Drogen kan o.a. op de volgende manieren.

  1. Met een Fohn. Maak hiervoor een kist of doos met gaten zodat de warmte wordt vastgehouden. Nadeel is de wind die er ontstaat. De kwetsbare klei onderdelen zijn vaak licht van gewicht en kunnen weg waaien.
  2. Met een elektrische kookplaat. Voordeel is dat deze ook gebruikt kan worden voor de Keum boo techniek Nadeel is dat deze erg heet kan worden
  3. Met een voedseldroger of kruidendroger. Voordeel is dat er veel tegelijk gedroogd kan worden, nadeel is dat het veel ruimte in neemt.
  4. Op een rooster op kamertemperatuur
  5. In een gewone oven op een lage temperatuur.

Onze favoriet!

Elektrische warmhoudplaat voor een koffiekan (Douwe Egberts)

  • Kan op de werktafel staan zodat je het lekker bij de hand hebt en je ziet wat er gebeurd. Het draait niet en het waait niet.
  • Doordat het middendeel van het plaatje lager is dan de rand kan een ringstok met kleiring er op liggen te drogen zonder dat de kleiring de plaat raakt
  • Standaard perfecte droog temperatuur voor metaalklei
  • Goedkoop aan te schaffen bijvoorbeeld in een kringloopwinkel.

Let op!

Indien het ontwerp niet goed droog is dan kan het uit elkaar spatten tijdens het verhitten. Om zeker te weten dat het werkstuk goed droog is, kunt u de spiegeltest doen. Leg het warme werkstuk op een spiegel voor een paar tellen. Wanneer er geen condens zichtbaar is op de spiegel als u het werkstuk optilt, is het goed droog.

Drogen