Koperklei - Art Clay Copper - Copper Clay

Koperklei is een kleisoort waarmee je een diversiteit aan werkstukken kunt maken, zoals sieraden, sculpturen en andere kunstobjecten. Na verhitting blijft er een 100% koperen werkstuk over. Het percentage koper in de koperklei is 90%.

Het krimppercentage van Koperklei tijdens verhitting is 9-10%, houdt hier rekening mee als je een sieraad of een ander werkstuk gaat maken.

Koperklei is, net als Zilverklei eenvoudig te kneden, modelleren en af te bakken in een oven. De stappen voor het maken van creaties met koperklei zijn nagenoeg hetzelfde als met zilverklei, echter moet daar een extra stap aan worden toegevoegd: het behandelen van de geoxideerde laag. Anders dan bij zilverklei reageert koperklei op zuurstof in de lucht en ontstaat er een bruin-zwarte laag op de koperklei tijdens het afbakken.

In 5 stappen een uniek koperen sieraad

1. Ontwerpen, vormen en modelleren

Ontwerp en boetseer uw sieraad. Hou hierbij wel rekening met de krimp van het product, dit bedraagt ongeveer 9 a 10 %. Zeker bij het maken van ringen is dit natuurlijk van groot belang.

2. Drogen

Als uw ontwerp klaar is dan moet het goed worden gedroogd. Drogen kan o.a. aan de lucht, met een föhn of op een warmhoudplaatje. Indien het ontwerp niet goed droog is dan kan het uit elkaar spatten tijdens het verhitten. Om zeker te weten dat het werkstuk goed droog is, kunt u de spiegeltest doen. Leg het warme werkstuk op een spiegel voor een paar tellen. Wanneer er geen condens zichtbaar is op de spiegel als u het werkstuk optilt, is het goed droog.

Het drogen van koperklei duurt iets langer in vergelijking met zilverklei.

Volg de droog instructies en controle methoden zoals hier naast en hier onder omschreven.

Droog het werkstuk niet bij temperaturen boven 250 graden C, op deze manier wordt het bindmiddel aangetast en kan de vorm van het werkstuk verloren gaan tijdens het verhittingsproces.

3. Bijwerken, schuren en vijlen

Het gedroogde sieraad is hard geworden, maar nog wel breekbaar. U kunt oneffenheden bijwerken met Zilverkleipasta of spuitpasta. Droog het werkstuk weer na het opbrengen van de pasta. Vervolgens kunt u het werkstuk glad schuren met de schuurdoekjes. Ook babydoekjes zijn in deze fase handig om tot een perfect glad resultaat te komen. En in deze fase kunt u ook patronen of lijnen in het sieraad vijlen of krassen.

Pasta maken van koperklei.

Voeg een kleine hoeveelheid water toe aan zachte klei en kneed dit zorgvuldig. Gebruik deze substantie om eventuele barstjes op te vullen of om meerdere delen met elkaar te bevestigen.

4. Verhitten

ls het sieraad helemaal netjes is afgewerkt en alle oneffenheden zijn bijgewerkt, dan is het werkstuk klaar om te verhitten.

Koperklei kan op 3 manieren worden afgebakken; op een ovenplaat, in een bakje actieve kool (in de oven), of met een handsoldeerbrander (gastoorts/torch).

Wij beschrijven hier de methode van de ovenplaat en de actieve kool methode

Ovenplaat:

Zorg dat de oven in een goed geventileerde ruimte staat. Plaats het werkstuk in een oven op 970C en behoud deze temperatuur voor 30 minuten. Neem tijdens het verhitten de veiligheidsrichtlijnen in acht.

Na verhitting in de oven zal het oppervlak van het werkstuk oxideren. Neem na het verhitten het werkstuk uit de oven met behulp van een tang of ander hulpmiddel en blus af met water, zodat de tijdens verhitting ontstane oxidatielaag voor een groot deel loskomt. Het verhitte werkstuk is extreem heet als het uit de oven komt, wees daarom extra voorzichtig

Actieve Kool methode:

Fase 1: vul een roestvrij stalen potje (RVS) met ongeveer 3 cm actieve kool en plaats daarboven je werkstuk. Potje niet afsluiten. Heb je meerdere stukjes af te bakken, laat dan ongeveer 1,5 cm tussen elk stuk. Stook dit gedurende 10 minuten op 500°C en laat alles vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Fase 2: vul je RVS potje verder met actieve kool zodat de werkstukjes in de actieve kool liggen en sluit vervolgens het potje af. Plaats het in een voorverwarmde oven van 800°C. Wacht tot de oven weer op temperatuur is en stook dan 120 minuten. Nadien kan je het werkstuk in de oven laten afkoelen of je haalt het potje uit de oven en laat de stukjes verder in de kool afkoelen.

Waarschuwing!!

Wanneer een verhit werkstuk aan de lucht wordt blootgesteld, dan barst de geoxideerde laag en kunnen zelfs kleine stukjes van het werkstuk af vliegen! Om de veiligheid te garanderen wordt geadviseerd om meteen een vezeldoek over het werkstuk te leggen.

Oxidatielaag verwijderen

Plaats het verhitte werkstuk in een badje lauwwarme vitrex-oplossing totdat het oppervlak geheel schoon is (15-30 minuten). Daarna kan het worden geïoniseerd in een badje met zuiveringszout (15 minuten). Spoel het werkstuk vervolgens schoon met water.

Extra benodigdheden voor het afbakken volgens de actieve kool methode

5. Polijsten

Nadat het sieraad is ”gebakken” en ontdaan van de oxidatielaag kan het gepolijst worden. Eerst met de polijstborstel. Wilt u het sieraad mat houden, dan laat u het hierbij. Voor een hoogglans finish kunt u de schuur pads, agaat pen en polijstnaald gebruiken. En als laatste poets u het sieraad met polijstpasta.

Veiligheid werken met koperklei

  • Plaats het verhitte object niet op een licht ontvlambare of brandbare ondergrond;
  • Buiten bereik van kinderen bewaren;
  • Als het object in aanraking komt met de ogen of mond, spoel dan direct met stromend water. Bij klachten neem contact op met de huisarts;
  • Was de handen zorgvuldig na ieder contact met koperklei;
  • Wees ervan bewust dat mensen allergisch kunnen zijn voor koper, een allergische reactie kan voorkomen en verschillende gradaties. Vraag medisch advies bij de huisarts als dat nodig is;
  • Volg de instructies nauwkeurig en gebruik dit product niet voor andere doeleinden dan omschreven in de instructies.

Koperklei - Copper Clay - Art Clay Copper