Koperklei - Art Clay Copper - Copper Clay

Koperklei is een kleisoort waarmee je een diversiteit aan werkstukken kunt maken, zoals sieraden, sculpturen en andere kunstobjecten. Na verhitting blijft er een 100% koperen werkstuk over. Het percentage koper in de koperklei is 90%.

Het krimppercentage van Koperklei tijdens verhitting is 9-10%, houdt hier rekening mee als je een sieraad of een ander werkstuk gaat maken.

Koperklei is, net als Zilverklei eenvoudig te kneden, modelleren en af te bakken in een oven. De stappen voor het maken van creaties met koperklei zijn nagenoeg hetzelfde als met zilverklei, echter moet daar een extra stap aan worden toegevoegd: het behandelen van de geoxideerde laag. Anders dan bij zilverklei reageert koperklei op zuurstof in de lucht en ontstaat er een bruin-zwarte laag op de koperklei tijdens het afbakken.

In 5 stappen een uniek koperen sieraad

1. Ontwerpen, vormen en modelleren

Ontwerp en boetseer uw sieraad. Hou hierbij wel rekening met de krimp van het product, dit bedraagt ongeveer 9 a 10 %. Zeker bij het maken van ringen is dit natuurlijk van groot belang.

2. Drogen

Als uw ontwerp klaar is dan moet het goed worden gedroogd. Drogen kan o.a. aan de lucht, met een föhn of op een warmhoudplaatje. Indien het ontwerp niet goed droog is dan kan het uit elkaar spatten tijdens het verhitten. Om zeker te weten dat het werkstuk goed droog is, kunt u de spiegeltest doen. Leg het warme werkstuk op een spiegel voor een paar tellen. Wanneer er geen condens zichtbaar is op de spiegel als u het werkstuk optilt, is het goed droog.

Het drogen van koperklei duurt iets langer in vergelijking met zilverklei.

Volg de droog instructies en controle methoden zoals hier naast en hier onder omschreven.

Droog het werkstuk niet bij temperaturen boven 250 graden C, op deze manier wordt het bindmiddel aangetast en kan de vorm van het werkstuk verloren gaan tijdens het verhittingsproces.

3. Bijwerken, schuren en vijlen

Het gedroogde sieraad is hard geworden, maar nog wel breekbaar. U kunt oneffenheden bijwerken met Zilverkleipasta of spuitpasta. Droog het werkstuk weer na het opbrengen van de pasta. Vervolgens kunt u het werkstuk glad schuren met de schuurdoekjes. Ook babydoekjes zijn in deze fase handig om tot een perfect glad resultaat te komen. En in deze fase kunt u ook patronen of lijnen in het sieraad vijlen of krassen.

Pasta maken van koperklei.

Voeg een kleine hoeveelheid water toe aan zachte klei en kneed dit zorgvuldig. Gebruik deze substantie om eventuele barstjes op te vullen of om meerdere delen met elkaar te bevestigen.

4. Verhitten

ls het sieraad helemaal netjes is afgewerkt en alle oneffenheden zijn bijgewerkt, dan is het werkstuk klaar om te verhitten.

Koperklei kan op 3 manieren worden afgebakken; op een ovenplaat, in een bakje actieve kool (in de oven), of met een handsoldeerbrander (gastoorts/torch).

Wij beschrijven hier de methode van de ovenplaat en de actieve kool methode

Ovenplaat:

Zorg dat de oven in een goed geventileerde ruimte staat. Plaats het werkstuk in een oven op 970C en behoud deze temperatuur voor 30 minuten. Neem tijdens het verhitten de veiligheidsrichtlijnen in acht.

Na verhitting in de oven zal het oppervlak van het werkstuk oxideren. Neem na het verhitten het werkstuk uit de oven met behulp van een tang of ander hulpmiddel en blus af met water, zodat de tijdens verhitting ontstane oxidatielaag voor een groot deel loskomt. Het verhitte werkstuk is extreem heet als het uit de oven komt, wees daarom extra voorzichtig

Actieve Kool methode:

Fase 1: vul een roestvrij stalen potje (RVS) met ongeveer 3 cm actieve kool en plaats daarboven je werkstuk. Potje niet afsluiten. Heb je meerdere stukjes af te bakken, laat dan ongeveer 1,5 cm tussen elk stuk. Stook dit gedurende 10 minuten op 500°C en laat alles vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Fase 2: vul je RVS potje verder met actieve kool zodat de werkstukjes in de actieve kool liggen en sluit vervolgens het potje af. Plaats het in een voorverwarmde oven van 800°C. Wacht tot de oven weer op temperatuur is en stook dan 120 minuten. Nadien kan je het werkstuk in de oven laten afkoelen of je haalt het potje uit de oven en laat de stukjes verder in de kool afkoelen.

Waarschuwing!!

Wanneer een verhit werkstuk aan de lucht wordt blootgesteld, dan barst de geoxideerde laag en kunnen zelfs kleine stukjes van het werkstuk af vliegen! Om de veiligheid te garanderen wordt geadviseerd om meteen een vezeldoek over het werkstuk te leggen.

Oxidatielaag verwijderen

Plaats het verhitte werkstuk in een badje lauwwarme vitrex-oplossing totdat het oppervlak geheel schoon is (15-30 minuten). Daarna kan het worden geïoniseerd in een badje met zuiveringszout (15 minuten). Spoel het werkstuk vervolgens schoon met water.

Extra benodigdheden voor het afbakken volgens de actieve kool methode

5. Polijsten

Nadat het sieraad is ”gebakken” en ontdaan van de oxidatielaag kan het gepolijst worden. Eerst met de polijstborstel. Wilt u het sieraad mat houden, dan laat u het hierbij. Voor een hoogglans finish kunt u de schuur pads, agaat pen en polijstnaald gebruiken. En als laatste poets u het sieraad met polijstpasta.

Veiligheid werken met koperklei

  • Plaats het verhitte object niet op een licht ontvlambare of brandbare ondergrond;
  • Buiten bereik van kinderen bewaren;
  • Als het object in aanraking komt met de ogen of mond, spoel dan direct met stromend water. Bij klachten neem contact op met de huisarts;
  • Was de handen zorgvuldig na ieder contact met koperklei;
  • Wees ervan bewust dat mensen allergisch kunnen zijn voor koper, een allergische reactie kan voorkomen en verschillende gradaties. Vraag medisch advies bij de huisarts als dat nodig is;
  • Volg de instructies nauwkeurig en gebruik dit product niet voor andere doeleinden dan omschreven in de instructies.

Wat is Prometheus® Copper Clay?

Naast Art Clay koperklei is er ook koperklei van het merk Prometheus.

Prometheus® Copper Clay is een kleiachtig materiaal dat verandert in puur, massief koper wanneer het in een oven wordt gestookt. Het is een mengsel van minuscuul koperpoeder, water en organisch bindmiddel.

Prometheus Copper Clay kan met de hand gevormd worden of tussen een vel gerold worden. Prometheus® Copper klei kan gebakken worden met de meeste (cubic) zirconia, (vooraf geteste) natuurstenen, glazen kralen, keramiek en porselein.

Wanneer de klei in een oven wordt gebakken, verdampt het organische bindmiddel en brandt het weg zodat u overblijft met puur, massief koper. Na het stoken, kan de koperklei naar eigen smaak geborsteld, geschuurd, gepolijst of gepickled worden.

Werken met Prometheus® koperklei

Werken met Prometheus® Copper Clay is vergelijkbaar met het werken met zilverklei, polymeerklei en keramische klei. Het is dus erg makkelijk te gebruiken.

I. Koperklei in een vochtig stadium

Bij een normale consistentie zal Prometheus® Copper Clay niet aan de handen of kunststof werkoppervlakken blijven kleven. Het is echter wenselijk je handen in te smeren met anti-plak formule.

1. Verwijder de klei uit zijn verpakking en plaats deze op een schoon plastic oppervlak of teflon papier.

2. Gebruik je vingers, roller, spatels, kleimakers, messen, tandenstokers of andere eenvoudige gereedschappen om de klei te vormen en een textuur te geven. Je kan de klei texturen met behulp van textuurmatten of andere interessante getextureerde voorwerpen.

3. Klei die vers uit de verpakking komt noemen we "The Wet Stage". Probeer liefst niet om te lang te werken in dit stadium om te voorkomen dat je klei zou uitdrogen. Ontdek je echter barstjes in het kleioppervlak, vul dan de scheuren met wat pasta met behulp van een bevochtigd kwastje of spuit.

4. Wil je twee stukken samenvoegen, maak dan de aanrakende delen nat en voeg een beetje pasta toe. Om pasta te maken, vermeng je gewoon een beetje klei met een beetje water tot het de consistentie heeft van dikke yoghurt. Nog eenvoudiger is het om een beetje spuitpasta te gebruiken.

5. Bewaar ongebruikte klei in een plastic zak met een ritssluiting om te voorkomen dat het zou uitdrogen. Bij langdurig niet-gebruik stop je de ongebruikte klei het best in een goed afgesloten pot met een vochtig sponsje op de bodem.

II. Het drogen van koperklei

Voordat je de klei kan afbakken moet deze volledig uitgedroogd zijn! Een haardroger zal het hierbij goed doen. Nog beter, is het gebruik van een klein kookplaatje of een voedingsdroger.

Om te controleren of de klei volledig gedroogd is, zet je de warme klei (onmiddellijk na het drogen) op een koude spiegel. Verplaats de klei na 10-20 seconden en controleer of er geen condensatie op de spiegel is. Deze test is vooral belangrijk voor grote en dikke stukken.

Tip: wanneer je een groot stuk zou maken, droog dit dan niet te snel want anders zou het kunnen breken. We geven de voorkeur om het eerst enkele uren op kamertemperatuur te laten drogen en vervolgens verder te laten drogen op bij een matige temperatuur.

Krimpercentages:

- Prometheus Copper Clay: 9-10%

III. Koperklei in een droog stadium

Nadat de klei uitgedroogd is wordt deze zo hard als gips. Vanaf dan kan je het oppervlak bewerken naar believen zoals afsnijden, schuren, slijpen, boorgaten maken met handgereedschap of Dremel.

IV. Stoken van Prometheus® Copper Clay

Officieel kan je koperklei bakken op 3 manieren: op een ovenplaat, in een bakje actieve kool (in de oven), of met een handsoldeerbrander (gastoorts/torch).

Van alle 3 de manieren kan je uitleg en filmpjes vinden op het internet, maar wij vermelden enkel de actieve kool methode omdat dit uit eigen ervaring de allerbeste methode is. We raden ten zeerste de methode af waarbij je een handsoldeerbrander gebruikt. Je stuk zal er als het ware zwart uitkomen...

A. Actieve kool methode

Fase 1: vul een roestvrij stalen potje (RVS) met ongeveer 3 cm actieve kool en plaats daarboven je werkstuk. Heb je meerdere stukjes af te bakken, laat dan ongeveer 1,5 cm tussen elk stuk. Stook dit gedurende 10 minuten op 500°C en laat alles vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Fase 2: vul je RVS potje verder met actieve kool zodat de werkstukjes in de actieve kool liggen en sluit vervolgens het potje af. Plaats het in een voorverwarmde oven van 800°C. Wacht tot de oven weer op temperatuur is en stook dan 120 minuten. Nadien kan je het werkstuk in de oven laten afkoelen of je haalt het potje uit de oven en laat de stukjes verder in de kool afkoelen.

V. Afwerking van Prometheus® koperklei

Bewerk je stuk met een metalen borstel en zet zo nodig in de hete pickling oplossing (*).

Na het picklen, spoelt u het stuk overvloedig met water en maakt het vervolgens droog. Er zal een mooie roodbruine kleur ontstaan. Andere kleuren kan je bekomen door patina oplossingen te gebruiken zoals bvb zwavellever of XL Patina Gel.

Wil je extra glans geven aan je stukje, polijst het dan met polijstgereedschap (bvb Habrasschijfjes), polijstpapier, polijstpasta en/of een tumbler.

(*) Wij raden Picklean® granules aan: meng een soeplepel Picklean® aan een glas warm water en laat je stuk er een tijdje inliggen.

VI. Veiligheidsvoorschriften

- Stook je stukken in een goed geventileerde plaats. Personen met long- of ademhalingsproblemen kunnen mogelijks problemen ondervinden bij inhalering van de rook.

- Gebruik handschoenen bij het werken met een keramische deken.

- Vermijdt inademing van het ontstane stof.

- Was steeds je handen na het werken.

- Wees voorzichtig bij het vullen/legen van de hete oven: gebruik hittebestendige handschoenen, tang/spatel, veiligheidsbril.

Koperklei - Copper Clay - Art Clay Copper