Wat is Art Clay Silver / Zilverklei / Metaalklei

Dit zijn producten gemaakt van pure metaalpoeders, gemengd met bindmiddelen en water. De producten zijn veilig en niet giftig. Art Clay producten zijn gemakkelijk te verwerken. De mogelijkheden zijn eindeloos. De verwerking kan je vergelijken met boetseerklei. Art Clay producten kunnen worden afgebakken op een gasfornuis, met een gasbrander ( Torch) of in een speciale oven. Tijdens het afbakken branden bindmiddelen weg, waardoor puur zilver ( 99,9%), zuiver koper ( meer dan 99,5%) of goud (22K) overblijft. Na het afbakken heb je een uniek en puur zilveren, gouden of koperen sieraad.

Meer informatie over Zilverklei, andere metaal klei, gereedschappen,werkwijzen en handleidingen vind je in de kennisbank

Wil je meer weten over de historie van Art Clay ? kijk dan hier

In 5 eenvoudige stappen maak je zelf thuis een zilveren (bronzen, koperen) sieraad

1. Ontwerpen, vormen en modelleren

Ontwerp en boetseer uw sieraad. Hou hierbij wel rekening met de krimp van het product, dit bedraagt ongeveer 8 a 9 %. Zeker bij het maken van ringen is dit natuurlijk van groot belang

2. Drogen

Als uw ontwerp klaar is dan moet het goed worden gedroogd. Drogen kan o.a. aan de lucht, met een föhn of op een warmhoudplaatje. Indien het ontwerp niet goed droog is dan kan het uit elkaar spatten tijdens het verhitten. Om zeker te weten dat het werkstuk goed droog is, kunt u de spiegeltest doen. Leg het warme werkstuk op een spiegel voor een paar tellen. Wanneer er geen condens zichtbaar is op de spiegel als u het werkstuk optilt, is het goed droog.

3. Bijwerken, schuren en vijlen

Het gedroogde sieraad is hard geworden, maar nog wel breekbaar. U kunt oneffenheden bijwerken met Art Clay Silver pasta of spuitpasta. Droog het werkstuk weer na het opbrengen van de pasta. Vervolgens kunt u het werkstuk glad schuren met de schuurdoekjes. Ook babydoekjes zijn in deze fase handig om tot een perfect glad resultaat te komen. En in deze fase kunt u ook patronen of lijnen in het sieraad vijlen of krassen.

4. Verhitten

Als het sieraad helemaal netjes is afgewerkt en alle oneffenheden zijn bijgewerkt, dan is het werkstuk klaar om te verhitten. Art Clay Silver kan op drie manieren worden verhit: 1 op het gasfornuis, 2 met een gasbrander of 3 met een speciale klei-oven. Maar aan het verhitten met een gasbrander of op het gasfornuis zitten wel beperkingen. Dus lees wel eerst de afbak instructies goed door.

5. Polijsten

Nadat het sieraad is ”gebakken” kan het gepolijst worden. Eerst verwijdert u de witte laag met een polijstborstel. Wilt u het sieraad mat houden, dan laat u het hierbij. Voor een hoogglans finish kunt u de schuurdoeken en de polijstnaald gebruiken. En als laatste poets u het sieraad met polijstpasta.

Wettelijke regelgeving keurmerk zilver.

De gewone zilverklei bestaat na het afbakken uit een gehalte van 99,9% zilver. Als je in Nederland zilver boven de 8 gram wilt verkopen moet deze volgens de wet gekeurd worden met een Sterling .925 keurmerk en voorzien worden van een meesterteken.

Nederland kent 3 gehaltes zilver:

  • 925 duizendste noemt men eerste gehalte ( 92,5 % zilver met 7,5% koper of een ander metaal)
  • 835 duizendste noemt men tweede gehalte.
  • 800 duizendste noemt met derde gehalte.

Nederland kent geen keurmerk voor fijn zilver (0,999 of 0.950) en wordt daarom gekeurd met een Sterling 925 keurmerk.. Het keurmerk kan worden geslagen of met een laser gebrand worden en dit wordt gedaan door 2 door de nederlandse overheid aangewezen instellingen.

Je kunt je met zilverklei gemaakte sieraden verzenden naar een aangewezen instelling om je sieraad te laten keuren.

Hiervoor ga je naar:

http://www.ewnederland.nl

https://waarborg.nl

Zelf thuis zilveren sieraden maken met Art Clay Silver, Zilverklei

Beginners guide

Bekijk 15 series basistechnieken van sieraden maken met Art Clay zilver. Als je de stappen leert maken met deze video's, kun je veel verschillende stijlen basisringen en hangers maken op vele manieren van afwerking.

Ga naar de Playlist

In de video zie je hoe je eenvoudig zelf een letterhanger maakt met een mal (verkrijgbaar in de shop)

Wat is Metaalklei